19. Een kleurrijk toetje

Voor het toetje van deze India-reis gaan we nog een paar dagen naar Varanasi!
We verlaten ons royale verblijf in Khajuraho en kiezen de kortste, maar toeristisch wat ongebruikelijke route om er te komen. We nemen de lokale bus naar Satna en zijn nog maar net onderweg als we voor de eerste keer van de achterbank gelanceerd worden. De busrit naar Bundi was een geplaveid weggetje vergeleken met deze achtbaan. We vrezen zelfs een aantal keer dat de bus op z’n kant zal vallen, maar dat blijft gelukkig uit. Er zijn veel wegwerkzaamheden en de rit duurt daardoor met zijn vier uur ook nog eens veel langer dan verwacht. Ongedeerd maar geradbraakt komen we aan in Satna. We zijn blij dat we hier kunnen overnachten, zodat we de volgende dag weer fris verder kunnen reizen.

Vóór zonsopgang staan we de volgende dag op het station van Satna, wachtend op de trein naar Varanasi. De trein is echter een uur te laat en dat voorspelt niet veel goeds. En inderdaad: met een slakkengang hobbelt de trein richting Varanasi en uiteindelijk komen we daar met een vertraging van drie uur aan.
Op onze hoede voor de beruchte sjacheraars van Varanasi beginnen we aan de eerste schermutselingen over de ritprijs naar onze geboekte Homestay. Plotseling spreekt een man ons aan met de vraag of we uit Holland komen. Het blijkt dat de eigenaar van de Homestay onaangekondigd een autoriksjachauffeur naar ons toe heeft gestuurd. We zijn verrast dat hij ons in de menigte gevonden heeft en opgelucht dat we zonder onderhandelingen met hem mee kunnen. Door de drukte in het verkeer gaat de autoriksja in de binnenstad nog langzamer dan de trein en we zijn dan ook blij als we eíndelijk bij de Homestay aankomen, die in een vrij rustig en afgelegen deel van de stad ligt.

Varanasi is een van de heiligste steden van India. Deze titel krijgt ze vanwege haar ligging aan de rivier de Ganges en de mythologische verhalen. Zo gelooft de Hindoe dat als je in deze stad sterft, je de cyclus van dood en wedergeboorte kunt stoppen en verlichting zal bereiken. Aan de oever van de Ganges zijn twee plekken aangewezen (burning ghats) om de crematies in de open lucht uit te kunnen voeren. Het hout ligt hier aan de kant torenhoog opgestapeld en dag en nacht gaan de verbrandingen door, ruim 200 per dag. Onder toeziend oog van alleen mannelijke familieleden en vrienden voert de priester een kort ritueel uit en wordt de brandstapel aangestoken. In het Hindoe-geloof kan een mens het niet beter treffen dan hier gecremeerd te worden. Het is heel onwerkelijk om de dood hier zo openbaar te zien en het geeft een dubbel gevoel om dit mee te maken. Door de aantallen lijkt het op massaproductie, bijna achteloos uitgevoerd op een stukje oever vol vuilnis waar koeien en straathonden vrij rondsnuffelen. Aan de andere kant is de spirituele sfeer hier sterk voelbaar en besef je je goed dat het aardse op deze plek er niet meer toe doet, want de ziel heeft het lichaam al losgelaten.


Op onze wandelingen langs de ghats vallen vooral de vele sadhoes op: mannen die alles hebben opgegeven en hun leven volledig toewijden aan het bereiken van verlichting. Als verbinding met het leven én de dood smeren zij zich na het baden ritueel in met de voor hen heilige asresten.

 

In onze beleving is Varanasi het toppunt van lawaai, drukte en openbaar afval. In de oude binnenstad zijn de straten relatief smal, waardoor het verkeer snel vastloopt en het getoeter onophoudelijk klinkt. Vlak achter de ghats is er echter een netwerk van nauwe steegjes, waar geen auto’s kunnen komen maar wel een koe regelmatig de weg blokkeert. In de steegjes zijn vele kleine winkeltjes en eetgelegenheden te vinden en grijpt Bart zijn kans om in één van de vele muziekscholen een introductieles tabla te nemen. Een langgekoesterde wens en het is inderdaad zo moeilijk als het eruitziet, maar ook ontzettend leuk om te doen.

Een ochtendboottrip is in deze stad ook een echte aanrader, dus staan we hiervoor vroeg op om vóór zonsopgang op de Ganges te zijn. Vanaf het water zie je mensen badderen en bidden, de was wordt gedaan en de stad kleurt prachtig oranje in het licht van de opkomende zon. We roeien langzaam langs de vele verschillende ghats en genieten van het serene deken dat op dit vroege moment nog over de stad ligt.

   

   

In de dagen dat we in Varanasi zijn, wordt ook het Holi festival gevierd. Het is één van de grootste Hindoe-feesten en staat vooral bekend als kleurencarnaval. Het is een festival van liefde, van de overwinning van het goede over het kwade én het begin van de lente. Op de avond van de eerste feestdag worden vreugdevuren ontstoken om het kwade uit te drijven en op de dag erna barst het feest helemaal los als kleurenpoeder en waterverf op alles en iedereen wordt losgelaten.

Hoewel het kleurfestijn pas maandag hoort te beginnen, wordt ons aangeraden om vanaf zaterdag alvast oude kleding te dragen. We volgen de tip op en bereiden ons voor op drie dagen dezelfde outfit.
Op zondag merken we al heel goed dat de feeststemming oploopt en zien we de eerste met verf bekogelde toeristen. En dan, op een volkomen onverwacht moment, zijn wíj het doelwit van een groep kinderen. Het eerste zakje water met groene verf spat uiteen op de rug van Bart en als er nog meer zakjes onze kant op komen, vluchten we glimlachend naar het water en boeken snel een boot als veilige uitweg.
Die zondagavond barst het feest in de straten van Varanasi los. Overal in de stad worden hoge stapels brandhout in de fik gestoken, vaak midden op de weg, en later op de avond klinkt ook overal vuurwerk in de stad: Happy Holi! Vanaf nu mag iedereen die zich op straat waagt officieel bekogeld worden met verf en dit duurt tot 12 uur maandagmiddag. Daarna is het tijd om je te reinigen en frisse, nieuw gekochte, kleren te dragen als brenger van geluk.

Prem, de eigenaar van de Homestay, heeft die maandagochtend bij hem thuis een eigen Holi feestje georganiseerd voor familie en vrienden. Hij nodigt ons ook uit, maar eerst willen we het feestgedruis in de stad beleven en gaan de straat op richting de ghats. Dezelfde oude kleren aan, zonnebril op en camera in twee plastic zakjes: klaar om te gaan!
Direct op de eerste hoek krijgen we van een groepje mannen een subtiel veegje verfpoeder op onze wangen en wordt ons warmhartig een Happy Holi toegewenst. “Wat leuk! En het valt best mee!” denken we nog.
Maar eenmaal op de hoofdstraat zien we overal mensen en vooral veel kinderen met vol geschminkte gezichten en van top tot teen onder de verf.
Er is géén tijd om zelf je borst nat te maken, dat wordt al voor je gedaan: de waterpistolen vuren, de zakjes verfwater vliegen door de lucht en met een grote grijns wordt ons aan alle kanten een Happy Holi toegewenst én schudden we vele handen. Onze Holi vuurdoop is een feit!

Even verderop worden we door een groep jongeren voor een selfie gevraagd. En na de zoveelste ‘one more’ ziet een van hen zijn kans schoon en wordt een hele plens verfwater van achter over ons heen gegooid! Het bereiken van de stad lijkt dan echt een brug te ver en we maken rechtsomkeert. Na nog een aantal selfies en vele Happy Holi’s komen we terug bij de Homestay, waar het inmiddels ook feest is. We dansen en feesten daar nog even gezellig verder. Met het vrolijke kleurenpoeder wordt de finishing touch gegeven aan ons uiterlijk en zo staan we er gekleurd op.
Om 12 uur ’s middags zit het kleurenfestival er dus officieel op. Onder de douche blijkt niet alle verf even makkelijk te verwijderen, dus het is flink schrobben en de rest moet maar langzaam slijten.

   

’s Avonds nemen we de trein naar Delhi en dit keer rijdt de trein al vroeg het station binnen. We hebben voor deze reis een 1e klas ticket geboekt en hiervoor krijgen we een eigen coupé inclusief dekens, lakens, kussens én een handdoek voor als je nog even in de trein onder de douche wil. We slapen nu heerlijk in op het ritme van de trein en als we wakker worden is de zon al weer op.
In Delhi laten we onze grote rugzakken achter in het hotel en brengen we nog een bezoek aan het Sivananda centrum voor een yogales. Het is een verrassend weerzien met oude bekenden uit onze opleidingen in januari en het is heerlijk om weer eens een yogales te volgen in plaats van zelf te oefenen.

Inmiddels maken we ons op voor de terugkomst in Nederland. Onze eerste dagen in India lijken een eeuwigheid geleden. Het was een bewogen tijd van veel reizen, veranderende omgevingen, vele ontmoetingen, cultuur, spiritualiteit en soms overweldigende indrukken van het leven op straat en onderweg. Steeds weer opnieuw aanpassen blijkt hard werken. Gelukkig heeft onze gezondheid het hier goed uitgehouden en zijn we blij dat onze darmen de welbekende Delhi belly bespaard is gebleven. We hebben in de afgelopen vier maanden ook ontzettend veel geleerd: van onszelf, van elkaar en van de vele mensen die ons pad kruisten. India is een bijzonder land dat door de contrasten veel in je losmaakt. De vele ervaringen nemen we in de rugzak mee terug naar Nederland waar we ons gaan voorbereiden op het volgende deel van ons reisavontuur…

13 reacties

  1. Lieve mensen,

    Misschien inmiddels weer in Nederland maar wil jullie bedanken voor jullie delen, prachtige inspirerende avonturen, foto’s en verhalen. Ik heb ontzettend van genoten en keek er echt naar uit, verbleef dan ook regelmatig na het lezen in een magische flow want wat een pracht, kon het heel erg meevoelen. Ook heel veel plezier meebeleefd want wat een heerlijke humor en woordspelingen, jaja jullie schrijftalent is al vaak genoemd, en terecht.. De laatste blogs niet gereageerd maar het ‘stille’ meegenieten en meeleven was er niet minder om.
    Ik wens jullie een kleurrijk vervolg van jullie reis en geniet graag weer mee ;-)

    Heel veel liefs Anda

  2. Hallo Maamke en Bart, wat hebben we genoten van jullie prachtige foto’s en kleurrijke verhalen!
    Een goede reis terug naar Nederland, en ik ben benieuwd naar het vervolg van jullie tocht….
    lieve groet van Marjoleen en Theo

  3. Ria en Frans Roeloffzen

    Lieve Maamke en Bart, jullie weten inmiddels dat er met Frans iets aan de hand was.
    We hebben genoten van ieder verhaal van jullie reis. Alsof wij er bij waren.
    Zijn er weer nieuwe reisplannen, of zijn jullie nu een tijdje in Nederland?
    Lieve groet, en nogmaals bedankt voor de leuke verslagen en foto’s.
    Ria en Frans

  4. Wat leuk Maamke! Jullie hebben zeker een onvergetelijke tijd in India gehad met hier en daar een aantal ups and downs zeker met dat geld gedoe. Ik heb nog ruim een week hier in Chennai. Ik ben hier voornamelijk voor family quality time. Ik wens jullie een fijne terugreis naar NL.
    Liefs, Cim

  5. Een goede simpele reis naar NL gewenst
    Fantastisch dat jullie je ervaringen met ons deelden en dat we zo mee konden reizen. Reuze bedankt. Heel erg genoten.

  6. Wauw, wat een prachtige sfeerplaatjes en kleurrijke belevenissen in Varanasi!
    Geniet na van het kleurrijke toetje en alle belevenissen daar. Goede en veilige reis naar het prachtige NL. Het enige gevaar wat je hier af en toe op de weg treft ben ik :-) Verder is het hier georganiseerd rustig, kalm met af en toe een kleurrijk lentezonnetje. Liefs!

  7. Wat een prachtige ervaringen! Dat neemt niemand meer weg…..geniet vooral erna nog

  8. joke kuttschruitter

    welkom in nederland
    geef Billy ook een knuf van mij ik gaat hem missen
    Joke

  9. Johan van Doorn

    Het is een gekleurd geheel en geweldig feest waar goed op ingespeeld wordt , leuk om nog wat muziekcultuur op te snuiven en apart dat er midden op straat vreugde vuren ontstaan , mooie ervaring en in de rugzak veel ervaringen , veel cultuur , spiritueel mee een belevenis die je niet snel vergeet Zeker als je ziet waar de verf nog niet geheel is verdwenen. Een goede terug reis naar Nederland ,en weer wennen aan het weer op naar de nieuwe reis ervaringen .Groet Johan en Tineke

  10. Prachtige foto’s! Jullie moeten er een boek van maken.
    Alvast een goede terugreis. Wij vinden het ook weer fijn dat jullie straks weer in Nederland zijn:)
    xx

  11. Wat zien jullie er heerlijk gekleurd uit, bijzonder om zo samen door India te reizen. Zal wel heel gek zijn om zometeen weer in Nederland rond te lopen. Ben benieuwd waar het volgende deel van jullie reis jullie heen gaat voeren. Geweldig om het via deze blog allemaal op de voet te kunnen volgen. Veel liefs voor jullie.

  12. Happy Holi en een kus!

  13. Jakob en Claudia

    Wow, tijd vliegt en al weer bijna terug in Nederland! Leuk om al jullie avonturen mee te beleven. Fantastisch om een keer in India te zijn tijdens Holi festival. Wens jullie een fijne terugreis en goede landing in Nederland. Het land is (gelukkig) niet heel veel verandert, Meer grote kleine partijen in de 2e kamer en veel ophef uit Turkije maar ook lente weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *