4. Het Zweedse Paradijs

Inmiddels hebben we er alweer een week Zweden op zitten!

De grensovergang van Denemarken naar Zweden maakten we vorige week via de Øresundsbrug die Kopenhagen met Malmö verbindt. Een indrukwekkende brug die miljarden gekost heeft om te bouwen. Met de hoge tolheffing en met dank aan de spannende serie ‘The Bridge’ zal dit geld wel snel terug worden verdiend..

In Zweden is het meteen schakelen naar een nieuwe (en toch ook wel enigszins herkenbare) taal en als we bij de grensovergang Billy ‘aangeven’ wordt ons gevraagd waar we van plan zijn naar toe te reizen. De stad Växjö is ons doel voor vandaag en lijkt onmogelijk om goed uit te spreken. De weg er naar toe is gelukkig makkelijker en we oefenen de uitspraak van het Zweeds aan de hand van de vele plaatsnamen onderweg. We houden het maar op [Wèk-sjeu]. Ondertussen genieten we van de typisch Zweeds-rode huisjes, hoge naaldbomen, brede (steeds legere) wegen en de vele meren.

In Växjö overnachten we op een grote camping en de volgende ochtend nemen we een nieuwjaarsduik in het (koude) meer op Bart’s 47e ver(bbbbrrrr)jaardag. Vervolgens rijden we in een klein uurtje naar Rottne, waar we een taartje gaan eten wat natuurlijk hoort bij zo’n dag als vandaag. Het is prachtig weer en we komen uit bij een leuk klein koffiezaakje. De vrolijke eigenaresse zien we geregeld op en neer lopen naar het pand ernaast, waar ze ook nog een bloemisterij en een kadoshop blijkt te runnen en daarbij nog wat eco groenten uit eigen tuin verkoopt. Het is een gezellige handel en wandel en natuurlijk erg praktisch voor zo’n klein dorpje!

IMG_0894 op maat
Dan rijden we een paar kilometer verder naar Ekna Naturcamping, een tip die Janne ons had gegeven en waar we haar heel erg dankbaar voor zijn. Hier vinden we een prachtige plek aan het water, helemaal voor ons alleen. De buren bevinden zich via een dichtbegroeid bos ca. 500m van ons vandaan. Er is hier verder niets, behalve 2 stoelen, een ketel waar je een kampvuur in kunt maken en er is een paadje aangelegd naar een kleine steiger om het water in te komen. Drinkwater kunnen we bij de boer halen, zo’n 1,5 km verderop. Gelukkig hebben we een flinke jerrycan bij ons..

IMG_0913 op maatIMG_0942 op maatWe wanen ons in een paradijs. Ook Billy lijkt zichtbaar te genieten van de rust en het (zoete) water. Iedere ochtend nemen we een duik in het meer en gaan we weer helemaal terug naar ‘de basis’. Het besef van alle luxe die we hebben in het ‘normale’ leven (de vanzelfsprekendheid van alle faciliteiten), maakt onze dankbaarheid nog groter. Het is fijn om de tijd te hebben om te koken of af te wassen, want dat is eigenlijk de enige factor die het anders zo onaangenaam maakt. Nu we de tijd hebben is het helemaal niet erg om er zo lang over te doen, we maken er gewoon weer een meditatief projectje van.
Tijdens de middagwandeling stappen we bijna op een slang, het is geen droom: het is hier echt een paradijs ;-)

IMG_0939 op maat
IMG_0979 op maat
IMG_0947 op maat

IMG_0961 op maatEn dan slaat het weer van de ene op de andere dag om. Van 25 graden en zon, naar 15 graden en regen met wind. We merken op dat het de kunst is om ook in deze omstandigheden de schoonheid te blijven zien van de plek waar we zijn. Als je er bewust naar zoekt, gaan er dingen opvallen die je bij mooi weer geen aandacht zou schenken. We kleden ons warm aan en genieten van een herfstachtige boswandeling, waarna we ons in onze Knus opwarmen met een kop thee en een goed boek. En die ochtendduik, tja, zonder badkamer, is het gewoon een must, weer of geen weer..

IMG_0989 op maat

 

 

Inmiddels hebben we ons paradijs met veel liefde achter ons gelaten en hopen dat er nog velen van deze mooie plek zullen genieten! Na een week zonder stromend water, riolering, elektra en WiFi, zijn we nu weer in de bewoonde wereld. Vannacht hebben we nog een tussenstop aan het Vätternmeer gemaakt (volgens de Zweedse regels dat je bijna overal vrij mag kamperen, zolang je maar geen overlast veroorzaakt, de zogeheten ‘allemansratten’). Vandaag rijden we verder noordwaarts, naar ons volgende WorkAway adres!
IMG_0929 op maat

9 reacties

 1. Maamke,

  auch Dir alles liebe zum Geburtstag! Vielleicht darfst Du heute ja mal duschen ;-)!?

  Grüße,

  Björn

 2. Sieht toll aus. Bart, alles gute zum Geburtstag! Weiterhin eine schöne Tour und bitte weiterhin viele schöne Fotos (Google Translator ins Deutsche lässt mich zumindest den ungefähren Textinhalt verstehen).

 3. Hallo lieve Maamke en Bart,

  Bart nog van harte gefeliciteerd met je geboortedag. Mooie plek om het leven te vieren :-)

  Ik geniet van jullie verhalen, dank voor het delen. Blijf heerlijk in deze mood, back to basic en vier het leven. Prachtig! Ik als ‘zigeurin’ krijg alweer de kriebels bij het lezen van jullie verhalen……als Brent de deur uit is…… :-)))

  Vanavond begint mijn yogaseizoen weer, zal jullie motto back to basic meenemen in mijn lessen deze week. Dank!!

  Veel plezier en dikke knuffel aan Billy!!
  XXX Vanessa

 4. Lief Maampje, Bart en Billy,
  wat onwijs leuk om jullie reis / avontuur op deze manier mee te mogen beleven! Want een avontuur is het zeg…wow! Wat een contrast met het drukke en gehaaste leven hier… Alles goed hier, maar sinds school, sport en het werkende leven weer is begonnen is het elke dag toch weer druk, druk, druk! Juist daarom heerlijk om jullie relaxte verhalen te lezen en foto’s te bekijken.
  Geniet lekker verder; nogmaals dank voor jullie boek…hij staat in de praktijk hoor;) Dikke kus voor jullie drie

  ps. En natuurlijk alsnog hieperdepiep voor jou Bart!!

 5. Frans Roeloffzen

  Lief stel,
  Jullie zijn niet de enigen die zich dezer dagen hebben weten te vermaken, wij waren met onze fietsvrienden, 10 man, aan de kust, in Schoorl, de hoogste duinen in NL. Nog net geen klimijzers nodig gehad. Alleen maar zon gehad.
  We genieten elke keer geweldig van jullie belevenissen!
  Lieve groet, kus, Ria en Frans

 6. Hoi Bart en Maamke,

  Ziet er gezellig uit daar.
  Leuke foto’s van jullie en de natuur.
  Mooie hond op de voor grond ( hadden jullie al verteld dat hij weer een titel ome Billy heeft )
  Gelukkig geen bruine en een grijze kleur dus de onze honden zijn nog uniek ??

  Groeten Frank

 7. Prachtige fotos en leuk bericht. Heerlijk om ook zo terug naar de basis te gaan :)

 8. Familie van Loon

  Bart en Maamke,

  Allereerst gefeliciflapstaart met het 47e levensjaar dat Bart volbracht heeft!

  Het blijft superleuk om jullie avonturen te lezen, wij zijn iedere keer weer positief jaloers. Hier zijn de scholen weer begonnen en zitten mijn leerlingen weer iedere dag vol energie voor me. De eerstejaars vol spanning, de ouderejaars vol heimwee naar de voorbije vakantie en ik…ik hou van ze, het blijft het mooiste beroep dat bestaat:)

  Steffie, onze oudste, is deze week gestart met de opleiding om basisschooljuf te worden. Ze is nu op introductie kamp met de studenten-vereniging en heeft het reuze naar haar zin. Volgende week heeft ze al haar eerste stage dag, echt gek hoe kleine meisjes ineens volwassen worden en dingen teruggeven die je hebt getracht bij te brengen, maar ook heel mooi.

  De kinderen genieten volop mee van jullie verhalen,. ‘Die doen wat ze leuk vinden, ga ik later ook doen.’, is de conclusie van onze jongste… Prima voornemen!

  Lieve groeten,

  Monique, Otmar, Steffie, Evan en Marieke

 9. Wat gaaf wat jullie allemaal doen en zien! Bart nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag,oepsssssss te laat. Vast een bijzondere en leuke verjaardag gehad.

  Grappig dat Janne op haar site jullie caravan gaat delen. Hij ziet er ook mooi en gezellig uit.

  De foto’s zien er goed uit. Geeft een indruk van jullie avontuur.
  Geniet ervan!

  Hier alles goed. Pien is deze week voor het eerst naar school gegaan. Ze had er veel zin in maar op de dag zelf toch wel spannend. Wat gaat de tijd ook snel…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *