2. Karma Yoga

Zonder verwachtingen, maar met een bepaald beeld zijn we hier aangekomen: 4 á 5 uur per dag werken tegen kost en inwoning in een yogacentrum / bed & breakfast. Als vanzelf ga je een plaatje invullen waarvan je eigenlijk weet dat er altijd verschillen zullen zijn met de werkelijkheid… zo ook in dit geval.

Na een chaotisch doch vriendelijk ontvangst door Kåre [Koore] en Camilla (de eigenaren van de Bed & Breakfast Tohøjgaard (www.tohoejgaard.com) en de twee andere workaway-ers (uit Zwitserland en Italië) konden we ’s avonds aanschuiven bij de meditatie en het avondeten en direct door om de voortent op te zetten. We hebben een prima Knus plekje in de tuin aan de zijkant.

IMG_0801 op maatDe bed & breakfast zelf is een voormalige boerderij in U-vorm met vanaf het binnenplein over een lage heg uitzicht over goudgeel wuivend graan dat 200m verder in de zee lijkt te verdwijnen. Op de horizon varen enkele grote witte schepen en daarboven jagen witte wolken langs een hemelblauwe lucht. Een prachtig plaatje waar je uren naar zou kunnen staren.
Driemaal daags zijn er yoga/meditatie momenten en het eten is vegetarisch, biologisch én verrukkelijk.

Dit is zo’n deel dat je aangenaam verrast. Maar uiteraard moet er ook gewerkt worden (oh ja, daar kwamen we tenslotte óók voor). In totaal 6 kamers, een grote huiskamer, 3 badkamers, keuken, ontbijt-ruimte en groentetuin zouden onze aandacht vragen. Dat leek goed te overzien om met 4 workaway-ers op te pakken. Daarbij echter bereiden we ook alle maaltijden zelf en blijkt de bed & breakfast ook diners aan te bieden. Oh, en ook serveren we koffie, ijs en soms lunch voor passanten die (door de vaak harde wind soms letterlijk) dagelijks aan komen waaien.

Zo vonden we onszelf na de eerste dag al behoorlijk opgejaagd en dat na de vertraging van de dagen daarvoor. Na de ochtendmeditatie van 7.00u werden we in hoog tempo ingewerkt in de routines van een b&b-ochtend om vervolgens de lunch op te ruimen en voorbereidingen te maken om ’s avonds voor 14 man eten te serveren (14? Nee, maak maar iets meer: daar hebben we met de lunch morgen weer gemak van). Tel de ‘yoga-momenten’ hierbij op en we hielden net genoeg tijd over om de hond rennend uit te laten. Om 20.45uur zit de eerste dag erop en vragen we ons af of dit nou is waar we voor hebben ingetekend. Is dit nou nog karma yoga of wordt er misbruik van ons gemaakt?

De volgende dag kaarten we het aantal gemaakte uren aan bij de eigenaren in het ochtendoverleg. Onze behoefte aan meer structuur en een heldere taakverdeling vindt gehoor bij de eigenaren en uiteraard zal ook meer ervaring en routine ons gaan helpen om ruimte te maken voor meer vrije tijd.

Voor de eigenaren staat goed en vooral gezond (økologisk, ook veelal groenten en kruiden uit eigen tuin) eten voorop en het is natuurlijk geweldig om hiervan mee te mogen eten! De kamers zijn netjes (zeker nu ;-) en in de zomer is het geregeld volle bak. Omdat Møn een klein eiland is blijven de meeste gasten maar 1 nacht en dat geeft dus veel werk. De yoga-activiteiten worden nog vooral in het buitenland gegeven maar de eigenaren hebben grootse plannen voor uitbreiding hier op Møn (www.retreat-yoga.dk).

IMG_0786 op maatHet principe van karma yoga is ‘selfless service’. Je doet het zonder dat je er iets voor terug verwacht. Bij onze karma yoga begint het al met het feit dat we het doen zonder er geld voor te krijgen. Maar het besef is er ook dat je er geen bevestiging en waardering voor terug moet willen krijgen. Het hoofd gaat er immers al snel van alles van vinden, haalt er een keur aan argumenten bij om jezelf voor gek te verklaren als niemand lijkt te zien hoe druk je bent.

Het is interessant te merken dat het anders werkt, als de aandacht weer naar binnen gaat en je je werkzaamheden met aandacht doet, met liefde voor jezelf en de gasten die komen. De was die je ophangt, de ramen die je wast, het eten wat je bereidt.. de voornaamste waardering komt vanuit jezelf!

IMG_0777 op maatNa een heel mooie woensdagavond mantra’s zingen, hadden we afgelopen donderdag een vrije dag. Na het ontbijt zijn we met de auto en fietsen achterop net voorbij Stege gereden en van daaruit zijn we naar Møns Klint gefietst. Dé trekpleister van het eiland: een prachtige krijtrotsformatie! Het was heerlijk om weer even lekker te fietsen, hoewel we wel merkten vooral fysiek moe te zijn van al het werk. Daarom lekker op het strand bij Møns Klint even een boek gelezen, tot het echt te fris werd en toen weer terug richting Stege.
IMG_0776 op maatIn Denemarken zijn ze blijkbaar niet echt gewend aan het meenemen van honden naar een restaurant, dus helaas konden we Billy nergens mee naar binnen nemen. Gelukkig was hij helemaal uitgeput en zeer voldaan na een dag rennen naast de fiets en op het strand en heeft hij heerlijk liggen slapen in de auto!

Inmiddels zijn de Zwitserse en Italiaanse Work-Awayers alweer vertrokken en zijn er nu 2 Denen. Het blijkt nogal wat te wisselen, vooral qua Denen, die hier bekend zijn en zo nu en dan even een weekje of zo komen Karma Yoga-en.

op maat 2

 

 

 

Wij hebben vandaag weer een dagje vrij en gaan lekker genieten van Møn op de fiets en aan het strand! Bepakt met zwemkleding én regenjas, want dat weer blijft toch iets bijzonders hier!

9 reacties

 1. Hi Bart en Maamke!

  Celine hier :D Wat ontzettend leuk om al jullie verhalen zo te kunnen lezen!
  En wat onwijs leuke avonturen maken jullie mee <3 <3
  Ik wens jullie een hele fijne tijd en super veel plezier!

  heel veel liefs en knuffels,

  Celine

 2. Lieve Bart en Maamke .
  Bart van HarteGefeliciteerd met je verjaardag .
  Ik wens je een gezond en spannend nieu levensjaar toe van goede gezondheid enz enz
  Samen met Maamke en Billy .
  En nog heel lang samen genieten , dank voor de leuke berichten ik geniet er van .
  Heel veel Liefs voor jullie beiden
  Corrie uit Abcoude .

 3. Zelfs vanuit India is het leuk om jullie zo te kunnen volgen! Weet zeker dat met zo’n karma de wereld jullie nog veel mooie momenten zal gaan opleveren!! Veel plezier nog! En heel veel Om’s en Shanti’s vanuit Neyyar Dam

 4. Wat leuk om te lezen. Geniet lekker met elkaar :)

 5. Hoi Bart en Maamke maar natuurlijk mijn lieve Billy.

  Mooie verhaal door gaan zo.
  Veel plezier daar en de verdere reis.

  Groeten Frank

 6. heb genoten van jullie verslag. Blijf goed bij jezelf en weet wanneer genoeg genoeg is. Karma is mooi, maar uitbuiting wat minder fraai. Gelukkig heb je af en toe een dagje vrij. Daar is de hond ook dankbaar om!

 7. Hey lieffies wat een super mooi blog en leuk om te lezen hoe het met jullie gaat. Leuk ook om wat foto’s te zien ziet er mooi uit daar. Mooie lessen ook die jullie leren die natuurlijk niet altijd leuk zijn en waar het ego zich natuurlijk flink mee wil bemoeien?. Fijn om zo een beetje met jullie mee te kunnen reizen. Geniet ervan samen dikke kussen voor jullie als ik jullie zo zie dan mis ik jullie wel hoor❤️.

 8. Och och, wat een práchtige foto’s! En een fijn verhaal. Dank jullie wel voor het nemen van de moeite om het te schrijven, want als ik het goed begrijp zijn jullie stiekem best wel druk daar. X!

 9. Wil Verhoef-Rebel

  Lieve kinderen,
  Bedankt voor het verhaal. Het is zo geformuleerd dat ik er ahw zelf bij ben.
  Huishoudelijk werk wordt nog steeds onderschat en ondergewaardeerd !!!!!!!
  Heel veel sterkte en ik hoop en bid dat jullie het “redden”.
  Liefs en groeten ook van pa, ma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *