10. Roepie oproer

We zijn in India! Na een kortstondige, hectische, tijd in Nederland..

img-20161115-wa0001-op-maatHet was wel even wennen om weer in Nederland te zijn en vooral confronterend om hier (ongewild) thuisloos te zijn. We voelden ons ontheemd zonder Knus en als echte nomaden hebben we hier en daar overnacht. Het laatste huisje, een week voor ons vertrek, bleek een geschenk uit de hemel: een fijn, warm plekje waar we weer voldoende rust en stabiliteit terug vonden. Daarbij vonden we het heerlijk om in alle drukte op de weg in Nederland het tempo nog steeds laag te houden en waar mogelijk maximaal 100 km/uur te rijden (met alle voordelen van dien).

Vlak voor vertrek hebben we Billy naar zijn geboortegrond gebracht, waar hij een gezellige tijd met o.a. zijn moeder en broer zal doorbrengen. Wij zullen er aan moeten wennen om dit nu volgende deel zonder Billy te doen maar zijn ontzettend blij dat hij nu op de best denkbare plek is.

De eerste dagen hier in India brengen we door in New Delhi. De overgang vanuit het overgeorganiseerde Nederland naar het als chaotisch bekend staande India staat bij voorbaat al garant voor avontuur. De Indiase regering heeft hier nog een flinke schep bovenop gedaan… In een poging om het immense zwartgeld circuit in te dammen zijn een week voor onze aankomst de biljetten van 500- en 1000-roepie ‘ongeldig’ verklaard (volgens de kranten een slordige 3 triljoen (!) roepie bij elkaar…). Biljetten kunnen weliswaar worden ingewisseld, maar met de nodige beperkingen, ook omdat de nieuwe biljetten nog niet allemaal gedrukt zijn. Gevolg: een enorm tekort aan bankbiljetten, overal extreem lange rijen voor de banken en de verminderde mogelijkheden om je bankpas of creditcard te gebruiken (iedereen wil cash). Dus op het vliegveld meteen maar in de rij aanschuiven om de contante euro’s direct om te wisselen. Dit tijdelijke geldtekort houdt de gemoederen uiteraard goed bezig, maar men hoopt dat dit snel zal oplossen (nog 3 maanden overlast?) en uiteindelijk goed zal zijn voor iedereen. Voor ons is het afwachten wat de impact zal zjin op onze reis: zal het straks buiten Delhi nog beroerder worden of juist beter?

img_1914-op-maatBij aankomst in het hotel (6:30 am) meteen een curryhoudend ontbijt genomen om het darmsysteem maar alvast te prikkelen. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is aangenaam (overdag circa 24 graden), maar de andere zintuigen worden flink uitgedaagd: geuren (lang niet allemaal geschikt om te proeven), kleuren en geluiden komen in alle schakeringen op je af. Het constante getoeter van de autoriksja’s gaat bijna de hele nacht door. We komen zelfs borden tegen die hier, tevergeefs, wat tegen proberen te doen…

img_1909-op-maat    img_1954-op-maat

img_1920-op-maatWe blijven 3 dagen en nachten in Delhi die we vooral gebruiken om de zintuigen te laten wennen en eerste indrukken te laten landen. Om de hoek vinden we een grote bazaar met eettentjes dat ’s avonds uitbundig verlicht is met neon-reclames. We zoeken overdag vooral de rustigere, toeristische, plekken op zoals een mausoleum a la Taj Mahal en een museum over het leven van Mahatma Gandhi. Hiervoor maken we geregeld gebruik van de autoriksja’s ofwel tuk-tuks. Op de weg is het een gekkenhuis: rijdend door een wolk van uitlaatgassen halen de voertuigen elkaar links en rechts, luid claxonnerend, in en wordt elke centimeter van de tweebaanswegen efficiënt gebruikt om in te schuiven bij het stoplicht. We voelen ons nooit onveilig, maar verwonderen ons wel dat het allemaal zo soepel en goed blijft gaan.

img_1960-op-maat    img_1956-op-maat

Wandelend door de straten van de diverse bazaars valt het enorme verschil tussen arm en rijk op. Uiteraard vallen wij als toeristen ook op en krijgen we te maken met sjacheraars die na een ‘vriend’-elijke inleiding ons naar een van de vele, uiteraard het enige echte, toeristenbureau willen loodsen. We leren al gauw verschillende manieren om van ze af te komen en echt lastig worden ze nooit.

We hebben genoeg indrukken van de hoofdstad verzameld en boeken, bij de enige échte treinticketservice, een trein noordwaarts voor nog wat meer noorder-ver-lichtervaring.

img_1925-op-maat

18 reacties

 1. Fijn, weer wat van jullie te horen,

  Gaan jullie de Dalai Lama of Nepal bezoeken. Kijk uit naar jullie ervaringen.

 2. Hallo lieverds,

  wat fijn dat je Billy goed hebt kunnen onderbrengen. Wij hebben intussen een pup, Golden Retriever, Bruno genaamd en 13 weken oud. Heerlijk genieten.

  Wat een mooie avonturen, fantastisch om te lezen,

  Genietse van alles, vier het leven,
  Namasté,

  Vanessa

 3. Wauw! Je kijkt even de andere kant op en jullie zitten al in India! De eerste keer dat ik een reisblog volgde was zo’n tien jaar geleden toen mijn dochter na de middelbare school vrijwilligerswerk ging doen in……..India! Ze had aangegeven dat ze het ook leuk vond om dingen van het thuisfront te horen. Eén van mijn eerste reacties ging over het negatieve fietsadvies dat voor het eerst (en ook voor het laatst volgens mij) in Nederland werd gegeven in verband met de harde wind. Ik was wel naar mijn werk gefietst en vond dat best stoer. Op dat moment nog totaal onwetend van de enorme hectiek, chaos en gevaren in het Indiase verkeer waar zij inmiddels in rondliep. Na een half jaar togen ook wij naar India en hebben daar toen aan van alles kunnen proeven en ruiken. Wat een fascinerend land! En als ik op dat blad met eten die heerlijk papadums en chapati’s zie liggen loopt het water me in de mond. Wat fijn dat jullie daar een tijd kunnen verblijven. Wel voorzichtig zijn in het verkeer hè!
  De ondergaande zon werpt op dit moment een prachtig goudgeel licht op de herfstkleuren van de immense plataan hier voor mijn huis. Die bladerpracht heb je dan weer niet in India troost ik me maar mee ;-)
  Veel plezier en veel liefs

 4. Wat een overgang! We blijven lezen in dit prettig geschreven blog. Heel veel plezier in India!

  Martijn en Emma

 5. I can read it darling! I just click TRANSLATE and it goes back to English.

  You look so happy you two! Love you.
  xx

 6. Ik was afgelopen zaterdag nog in Delhi: heb ook bij Saravan Bhavan een thali gegeten, net zoals jullie, en ben ook naar de Gandhi House gegaan om de echt drukkere toeristische plekken wat te ontlopen.

  Heel veel plezier jullie daar. Gelukkig is de smog boven Delhi nu wat opgeklaard na alle fire-crackers van Diwali.

  Inmiddels moet ik weer wennen aan het Hollandse herfstweer. De helft van mijn wezen is nog in India: wat een prachtig, mee slepend land, vol tegenstrijdigheden en toch stroomt alles naast en met elkaar door.

  liefs van Noor

 7. Wat leuk dat je weer in India bent Maamke! Geniet van mijn geboorteland! Ik wens jullie een mooie, avontuurlijke reis!! Gaat de reis ook naar Rishikesh?

  Liefs, Cim

 8. Heel veel plezier! En fijn dat dit tweede avontuur weer verder gaat. Geniet! Wij vliegen over een aantal weken naar Myanmar. Heel benieuwd hoe dat is :)
  Liefs

 9. Hectische tijd in Nederland, chaotiek Delhi. Het klinkt alsof jullie wat ontspanning kunnen gebruiken ;-) Heel veel plezier in het fascinerende India!!

 10. Veel plezier in het soms overweldigende india. Maar ook hier geldt zoek naar de ware schoonheid en je zal er van houden.

  Reis met liefde mee, stiekem Daan ik me ook weer een beetje in India.

  Groet wendy

 11. Margreet Renshof

  lieve Maamke en Bart, wat fijn weer wat van jullie te horen en wat zijn jullie al weer snel door gereisd naar India. Bedankt voor al jullie bijzondere en mooie verhalen en foto’s uit Scandinavië. India is even andere koek en dan ook nog zonder Billy, maar die is vast goed onder de pannen. Ik ben heel benieuwd naar jullie belevenissen en wens jullie een mooie tijd, liefs Margreet

 12. Man wat een reizigers zijn jullie ook!
  Heerlijk en avontuurlijk India? Veel indrukken opdoen en van elkaar genieten. Hele beleving, goede reis en voorzichtig zijn! Knuffel van ons

 13. Ria en Frans Roeloffzen

  Lieve Maamke en Bart, we hebben (zondag 20-11, 18.00 uur) hier de eerste najaar-storm en ineens zijn alle bladeren van de bomen. Jammer, want het zat er zo mooi uit. We genieten alweer van jullie avontuur!

  Liefs, Ria en Frans

 14. Hoi Bart en Maamke,

  Even wat anders dan het hoge noorden
  Maar ook dit land zullen jullie wel weer een avontuur beleven
  We zullen het beschouwen wat jullie mensen zullen zien en voelen aan cultuur van India.
  Ik zal het zeker lezen☺☺☺☺????

  Groeten en een dikke kus

  Frank

 15. Beste Maam en Bart,

  Na alle strubbelen en onderbreking, weer in het ritme van reizen en ontdekken.
  Vooral “beleven”.

  Ik reis graag met jullie mee,
  Betty (vriendin van Anneke)

 16. Wauw.. In India! Wat heerlijk, geniet ervan lieverds! XX

 17. Wauw.. In India! Wat heerlijk, geniet ervan lieverds! XX

 18. Lieve Maamke en Bart .
  Wat een overgang !!!!
  Totaal andere wereld wat een ervaring !!!!
  Jullie hoeven toch niet op straat te slapen ? Grapje .
  Leuk dat jullie dit zo vertellen ,ik kijk uit naar de volgende blog .
  Heel veel liefs en pas goed op elkaar !
  Lieve Gr van Corrie .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *