24. (Terug)blik op de weg

Een jaar geleden trokken we de voordeur van ons woonhuis in Deventer definitief achter ons dicht en namen we onze intrek in caravan Knus. Het lijkt een eeuwigheid geleden en tegelijkertijd is het afgelopen jaar omgevlogen!

Eerst nog even terug naar het vervolg op onze laatste blog.
Vanuit ons WorkAway adres in Frankrijk zetten we koers richting Nederland. In de Cantalstreek komen we uit op een afgelegen camping bij een groot, langgerekt stuwmeer. Het is nog steeds erg warm en daarom heerlijk om hier te zwemmen en in het koele, omliggende bos lange wandelingen te maken. Ook huren we hier een kano om aan het eind van de middag lekker het water op te gaan. In Zweden was dit met Billy al een groot succes en nu lijkt hij er wederom volop van te genieten!

   

De volgende stop is in het noorden van de Auvergne en hier komen we terecht op een boerderij-camping, gerund door Nederlanders. Het is hier in het voorseizoen nog erg rustig en we kunnen daardoor op het mooiste plekje staan onder een mooie, oude eikenboom. Het uitzicht op de omliggende korenvelden, weilanden en bossen is prachtig en we wanen ons op het speelbord van ‘Kolonisten van Catan’. Meer aanmoediging is niet nodig om het spel uit de caravankast te trekken en we spelen fanatiek door tot in de late uurtjes.

Als de hittegolf achter de rug is en de temperatuur weer iets is gezakt, rijden we tot vlak onder Parijs om een oude hobby van Maamke op te pakken. In de bossen van Fontainebleau liggen duizenden grillig gevormde rotsen te wachten op de vele klimfanaten die hier in groten getale op af komen. Deze rotsen zijn te laag om echt de hoogte in te gaan met touw en klimgordel, maar zijn geweldig om op te boulderen. We huren de noodzakelijke klimschoenen en crashpad (valbreker) en gaan in de koelte van het bos als vrolijke aapjes boulderend over de rotsen.

   

   

De reis voert ons verder naar Chartres voor een bezoek aan de wereldberoemde kathedraal. Ook deze plaats blijkt, net als Conques, aan een van de Jacobroutes te liggen.
De kathedraal is werkelijk fenomenaal om te zien en het is indrukwekkend wat men honderden jaren geleden aan ambachtskennis en passie in huis had om zoiets groots te realiseren. In de vloer ligt een prachtig labyrinth verscholen en van binnen en van buiten vangen meerdere eeuwen beeldhouwkunst je blik. Het oog wordt echter vooral getrokken naar de vele glas-in-loodramen die de kathedraal helemáál tot een levendig museum maken, subtiel en door de veelheid tegelijkertijd overweldigend.

   

We maken nog een stop in Frankrijk om vervolgens België binnen te rijden. We hebben de bouldersmaak te pakken en neigen naar een klimvervolg in Hotton, maar het weer doet anders besluiten. Vanuit de soms verzengende hitte in Frankrijk, komen we terecht in de frisse drup van de Belgische Ardennen en moeten de klimaspiraties ook de koelkast in.

Het is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar.
De ‘karma-yoga’ insteek die we hadden in Scandinavië, waar we ontzettend veel boeiende werkervaringen hebben opgedaan. De natuurpracht, stilte en ruimte van Zweden en het afscheid van Knus. De maanden als rugzaktoerist in India, waar we bij aankomst middenin een contantgeld-crisis terechtkwamen. De paradijselijke uitstap naar de Malediven en onze gescheiden tijd in de ashrams. Het missen van Billy, het ontmoeten van onze ‘pleegzoon’ Shreyash en het afscheid van onze vriend Frank. En dan nog de recente WorkAway ervaringen in Oostenrijk en Frankrijk, met de insteek om vooral veel te leren voor onze toekomst.
We hebben ontzettend veel mooie ervaringen gehad, maar zeker ook lastige situaties meegemaakt. En we hebben ons vooral gerealiseerd, dat het juist het ongemak is wat de échte leerkansen biedt.

Het afgelopen jaar hebben we ook intens genoten van de enorme pracht en kracht van de natuur. Regelmatig staan we stil bij opvallende bomen. Het inspireert ons bijvoorbeeld hoe iedere boom altijd zijn weg zoekt naar het licht, ongeacht wat er op zijn pad komt én dat een boom altijd is met wat er is. Bomen bieden prachtige metaforen, die ons keer op keer weer weten te boeien.

Momenteel zijn we weer even terug in Nederland, waar we eerst een bezoek hebben gebracht aan de ouders van Maamke. Ze zijn net verhuisd vanuit een afgelegen bosrijk gebied naar een fijn en licht appartement in Den Bosch. Het is een warm wederzien en we zijn blij dat de verhuizing hen zo goed heeft gedaan.
Op fietsafstand bij hen vandaan hebben we een idyllisch plekje gevonden op een minicamping in Den Dungen. Hier nodigen we de ouders van Maamke een avond uit, waar we in onze caravan een authentieke Indiase maaltijd voor ze koken, terwijl zij in ‘onze tuin’ genieten van de groene omgeving.

Het huidige nomadenleven bevalt ons nog steeds goed en de komende maanden zullen we flexibel blijven voor wat betreft woonplaats en (in binnen- of buitenland) in caravan Wilhelmina wonen.
Onze zoektocht naar een nieuwe woon- en werkvorm heeft veel nieuwe ideeën opgeleverd, maar de concrete uitvoering heeft nog tijd nodig.
In de tussentijd kunnen we, met alle WorkAway-ervaringen, onszelf als veelzijdig duo aanbieden voor allerhande klussen en projecten. Hierbij staan we ook open voor het oppassen op huizen, eventueel met dieren, als iemand op vakantie is. Momenteel passen we op het huis van vriendin Linda, waar Billy ook weer tijdelijk herenigd is met zijn moeder en zijn broer!

Dus mocht je iemand weten die een huisoppas zoekt voor deze zomer of herfst, vertel het ons! Of mocht iemand een plek in de tuin hebben of weten, waar we zouden kunnen overnachten, wellicht tegen het doen van een klus in of om het huis, dan houden we ons ook van harte aanbevolen!

De komende periode lassen we een blog-zomerstop in. We zullen ons daarna weer met onze nieuwe belevenissen en plannen melden!

 

12 reacties

 1. Hi ihr zwei Lieben,

  was für ein wunderschöner Trip. Es freut mich sehr zu lesen, dass ihr so viele interessanten Erfahrungen sammeln konntet. Eure Beiträge aus dem diesjährigen Sommer klingen wirklich einladend.

  Ich werde hier in Frankfurt Augen und Ohren offen halten, denn wer weiß, vielleicht braucht hier auch jemand zwei Housekeepers mit Hund :-)

  Gruß
  Willi

 2. Love your experiences and so happy for you! Wow what an amazing adventure

 3. Wat een mooie samenvatting van de prachtige tijd! Geniet lekker van deze heerlijke zomer :)

 4. Hoi Maam en Bart,

  Welkom thuis in Nederland, in het Brabantse land! Ik heb genoten van jullie verhalen het afgelopen jaar, heel bijzonder en inspirerend. Maam, ik zie je de 22e voor lunch in Den bosch, heel gezellig. En op voorhand… mochten jullie in de periode 17/08 tot 4/9 wat dagen in mijn huis willen vertoeven, dan kan dat. Het is wel een bovenwoning met steile trappen, weet niet of Billy dat kan behappen. Tot over twee weekjes!

  Liefs,
  Karin

 5. Hallo Maamke en Bart, leuk om te lezen dat er weer een rondje afgerond is en jullie weer terug in NL zijn. Wilhelmina kan wel bij ons op het landje staan, en er zijn ook wel dingen te doen daar, aangezien we begonnen zijn met de eerste bouwwerkzaamheden :)

 6. Weer een leuk bericht.
  Altijd welkom hier. Hebben net oppas voor ons huis geregeld. Maar er is altijd wel plek voor een overnachting met of zonder Wilhelmina.

 7. Johan van Doorn

  Goede Avond , Wat is het toch mooi dit verhaal weer te lezen

  Het is leuk om weer de mooie verhalen te lezen ,mooie terugblik en blik op de toekomst
  En dan alle foto’s van jullie geweldig ook de familie foto ouders Maamke
  Dat ze het zo goed hebben in Den Bosch
  Het is een goed gevoel voor jullie allen
  De toekomst zal wel dat gene brengen wat jullie op je pad komt en wat jullie kunnen plannen
  Wij wensen jullie daarmee veel goeds ikzelf ga volgende week Vierdaagse lopen en Tineke is op de camping
  Groet Johan en Tineke

 8. Echt heel bijzonder jullie blog. Heb er van genoten. Zie uit na jullie zomerse ervaringen in Nederland. Veel succes en plezier met alles wat jullie ondernemen.

 9. Weer een mooie (tijdelijke) afsluiting van jullie blog. Als je het overzicht leest springt er een schat aan ervaringen uit naar voren. En wij mochten op afstand meegenieten. Ontzettend fijn en inspirerend! Dank jullie wel! Met mij gaat het steeds beter. Maamke, ik mail je nog over het verloop van de leverreinigingen. Goeie zomer gewenst, lekker verder broeien op alle plannen, veel liefs

 10. Jullie kunnen onze Camperplaats Leeuwarden wel gaan runnen:) Welkom terug in Nederland. Bellen deze week en hoop jullie snel te zien. Liefs van ons.

 11. Wauw gewoon onder de indruk van alles van jullie. En ik zal aan jullie denken!

 12. Leuk!! Ik zal aan jullie denken als me iets dergelijks ter oren komt! X!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *